Yngre kvinder oplever sexistisk adfærd i højere grad end andre
- Arbejdsmarked
- Socialområdet Arbejdsmarked, Socialområdet
Mange danskere har i løbet af det seneste år været udsat for sexistisk adfærd. Mens størstedelen af hændelserne ikke påvirker personernes liv i dag, så har yngre kvinder langt oftere været udsat for episoder, der er af grovere karakter og påvirker dem efterfølgende.
To ud af tre danskere har det seneste år været udsat for en uønsket eller ubehagelig adfærd med seksuelle eller kønskrænkende undertoner. Størstedelen af situationerne dækker over nedsættende tale om mænd eller kvinder, uønskede seksuelle kommentarer om krop, tøj eller livsstil eller uønskede beskeder med seksuelt indhold. Det viser en ny undersøgelse, som VIVE har gennemført for Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.
”De seneste år har der som følge af blandt andet MeToo-bevægelsen været massivt fokus på sexistisk adfærd på arbejdspladsen, men dette er den første undersøgelse, der giver indblik i, hvor udbredt problemet er forskellige steder samfundet,” forklarer Mai Heide Ottosen, seniorforsker i VIVE.
Det fremgår af undersøgelsen, at sexisme og krænkende adfærd udspiller sig på både offentlige og halvoffentlige steder, i privatlivet og på nettet. Det er især hændelser, som finder sted på private steder i fritiden, der påvirker folk.
De fleste unge kvinder har været udsat for sexisme
Det er især unge kvinder, der udsættes for sexistisk adfærd. Mere end ni ud af ti kvinder mellem 16 og 24 år beretter, at de har været udsat for mindst én ubehagelig oplevelse de seneste 12 måneder. Det er således mere reglen end undtagelsen, at de bliver befamlet, piftet efter eller får kommentarer om deres udseende, og mange har også været udsat for grovere ting som trusler og seksuel afpresning.
”Selvom der ikke nødvendigvis er en lige linje mellem holdninger og handlinger, kan resultaterne fra undersøgelsen bidrage til at åbne en diskussion om respektfuld adfærd og grænser – og om, hvorfor det, man måske siger og gør for sjov, kan blive opfattet på en hel anden måde af modtageren,” siger Mai Heide Ottosen.
De krænkelser og den sexistiske adfærd, som kvinderne er udsat for, finder især sted i fritiden på enten et offentligt eller et privat sted. Mai Heide Ottosen vurderer, at det kan være udtryk for, at der på arbejdsmarkedet er nogle regler og sanktionsmuligheder, som har forebyggende virkning.
Indgriben fra vidner er værdsat
I næsten halvdelen af situationerne med sexistisk og krænkende adfærd har der været vidner til stede. Hvert fjerde vidne har forsøgt at gribe ind for at stoppe situationen. Det sker hyppigere, hvis den udsatte person er en kvinde end en mand.
”De personer, der har været udsat for sexisme, giver udtryk for, at de sætter pris på vidnernes indgriben. Det understreger betydningen af, at omgivelserne træder til og sætter en stopper for krænkende og sexistisk adfærd,” understreger Mai Heide Ottosen.
Knap 3.000 danskere i mellem 16 og 50 år har deltaget i undersøgelsen ved at svare på et spørgeskema.
Andre resultater fra undersøgelsen
- Flest personer vurderer, at hændelsen påvirker deres liv i dag, hvis den er foregået på et privat sted i fritiden (23 procent). Færrest vurderer, at hændelsen påvirker deres liv i dag, hvis den er foregået på nettet eller de sociale medier (13 procent).
- Ved flertallet af de hændelser, som respondenterne opfatter som mest alvorlige, er der ikke alkohol involveret.
- Kvinder har fem gange så hyppigt som mænd været udsat for voldtægt eller forsøg på dette.
- Udøveren af den mest alvorligt oplevede hændelse har som oftest været en fremmed, en sideordnet (fx kollega eller medstuderende) eller én fra de nære private cirkler.
- Samlet set har hver tredje af de 16-17-årige har oplevet, at nogen har taget på dem mod deres vilje.
- 56 procent af kvinderne har oplevet, at nogen har talt nedsættende om mænd eller kvinder, mens det gælder 37 procent af mændene.
- 53 procent af de 16-17-årige kvinder har inden for de seneste 12 måneder har været udsat for en adfærd, som har karakter af seksuel tvang. Det kan være ufrivillige befamlinger, tilbud om belønninger i bytte for seksuelle tjenester, trusler, hvis ikke seksuelle krav opfyldes, eller forsøg på eller fuldbyrdet voldtægt.
- Kvinder er langt oftere end mænd blevet forulempet på et offentligt eller halvoffentligt sted (44 procent kvinder mod 25 procent mænd). Der ses ikke samme markante forskel i forbindelse med arbejde, uddannelse eller i det organiserede fritidsliv.
- Et flertal af de personer, der har oplevet kønskrænkende adfærd, har også oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og omvendt.