“Vi skal bruge de tekniske muligheder etisk korrekt”
- Ældre Ældre
Beskyttelse af privatlivet og hjælp på rette tidspunkt er nøgleord, når det handler om brug af velfærdsteknologi. For mulighederne er mange, og de udvikler sig hele tiden. Kommunerne skal derfor holde tungen lige i munden, når de vælger at bruge ny teknologi på landets plejehjem. En af de mere indgribende muligheder er det såkaldte kamerakig, hvor det via et kamera på den ældres værelse er muligt at se den ældres gøren og laden, hvis man logger ind på systemet.
Fuglsangsø Centret i Herning Kommune er et af de plejecentre, der benytter sig af kamerakig.
”Det er afgørende, at det er noget, der kan hjælpe beboeren og ikke blot er overvågning. Vi skal bruge de tekniske muligheder etisk korrekt. Kamerakig er noget, vi kan bruge, når alle andre muligheder er afprøvet,” siger Astrid Hindhede, der er centerleder på Fuglsangsø Centret.
Dialog med pårørende og den ældre
Brug af kamera indebærer, at man potentielt kan se, når en kollega er hos den ældre, eller når der er familiebesøg, og det er ikke meningen med kamerakig. Men der kan være tilfælde, hvor en sensor, der registrerer bevægelser, ikke giver et retvisende billede. For eksempel hvis den ældre ligger meget uroligt om natten. Her kan man via kameraet se, om der er brug for hjælp. Dermed undgår personalet at forstyrre den ældres nattesøvn.
”Vi er hele tiden opmærksom på, hvordan vi kan gribe mindst muligt ind i privatlivet, og hvordan vi kan sikre, at vi giver den rigtige hjælp på det rigtige tidspunkt. Det gælder om at have borgeren i centrum og ikke om, hvad der kunne være rart for personalet. Samtidig har vi en tæt dialog med både de pårørende, personalet og den ældre, hvis det er muligt, om teknologi som kamerakig, inden vi tager det i brug,” siger Astrid Hindhede.
Hun mener, at det er afgørende, at der er personale, der interesserer sig for at følge med i udviklingen, så mulighederne bliver benyttet optimalt.
”Det er vigtigt at have nogen, der går op i det her, og som følger med i udviklingen. Nogle frontløbere blandt personalet, der kan stå for at udvikle dette,” siger Astrid Hindhede.
Som det er i dag, er kamerakig kun udbredt i begrænset omfang i landets kommuner, og det kræver en tilladelse at sætte det op.
Denne artikel er en del af VIVE-magasin nr. 3, 2024. Temaet er Ældrevelfærd.