Udsigt til massiv mangel på SOSU-medarbejdere i ældreplejen
- Ældre Ældre
Når der slås en stilling som social- og sundhedshjælper op, ender det mellem 15-30 procent af gangene med et forgæves rekrutteringsforsøg. Det samme gælder for 20-23 procent af de opslåede stillinger som social- og sundhedsassistent.
Det viser et blik på tværs af de seneste fire kvartalsvise rekrutterings-surveys fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Også nogle af de andre velfærdsstillinger som pædagoger og lærere har væsentlige rekrutteringsudfordringer. Men kigger vi frem i tiden, er der grund til særligt at hæfte sig ved ældreområdet. Det siger seniorforsker Mona Larsen, der står bag rapporten ’Arbejdskraftmangel og rekrutteringsudfordringer på de store velfærdsområder’, som VIVE udgav i 2022.
”Ældreområdet er der, hvor vi mest entydigt får problemer. På de andre områder, vi undersøgte, var der et mere forskelligartet billede på tværs af fremskrivninger. Men på ældreområdet var det ret entydigt, for vi står i en situation, hvor befolkningssammensætningen ændrer sig, og der bliver flere og flere ældre. Så der kommer vi til at mangle rigtig mange medarbejdere,” siger Mona Larsen
Mange på vej på pension
Som et ekstra, forstærkende led i kæden af problematikker er næsten halvdelen af de kommunale SOSU’er over 50 år, og næsten hver femte er over 60 år. Dermed forlader en stor andel af SOSU’erne arbejdsmarkedet i de kommende år.
Ser vi frem i tiden, står problemet også klart. I Finansministeriets økonomiske analyse ’Rekruttering af velfærdsmedarbejdere nu og i fremtiden’ fra 2023 fremgår det, at den mekaniske fremskrivning af den forventede befolkningsudvikling kan medføre en stigning i efterspørgslen efter SOSU-assistenter og -hjælpere på henholdsvis 26 og 36 procent fra 2021 til 2035. Det svarer til en samlet stigning på cirka 21.800 SOSU-uddannede i den offentlige velfærd, lyder det i rapporten.
Stillinger går til ufaglærte
Når det ikke lykkes at ansætte en ny medarbejder til en opslået stilling i ældreplejen, kan det efterlade et problematisk hul i medarbejdergruppen.
”Vi ved, at medarbejderne i forvejen løber rigtigt stærkt derude, og at flere og flere SOSU’er på ældreområdet føler sig utilstrækkelige i forhold til at give borgerne en rimelig pleje og omsorg. Så hjælper det ikke ligefrem, hvis der mangler SOSU’er i teamet, fordi man ikke kan få besat stillingerne,” supplerer Lea Graff, der som senioranalytiker i VIVE blandt andet beskæftiger sig med fagprofessionelle, omsorg og organisering i ældreplejen.
De forgæves rekrutteringsforsøg kan også dække over, at man har været nødt til at ansætte ufaglærte uden de formelle kompetencer, som man i første omgang søgte efter med jobopslaget. Det er heller ikke optimalt, vurderer Lea Graff.
”I det hele taget er kompleksiteten i de ældres plejebehov steget kraftigt. For eksempel kommer der flere ældre borgere med demens, og det stiller nogle særlige krav til kompetencer hos medarbejderne i ældreplejen. Derfor er det ekstra problematisk, hvis man er nødt til at ansætte ufaglært arbejdskraft,” siger hun afsluttende.
Denne artikel er en del af VIVE Magasin nr. 3, 2024. Temaet er Ældrevelfærd.