Teknologi i ældreplejen skal passe på sårbare borgere
- Ældre Ældre
I dag er de ældre, der kommer på plejehjem, mere syge og sårbare end for år tilbage. Derfor har de brug for mere pleje og omsorg. Her kan velfærdsteknologi være med til at passe på borgerne, hvis de eksempelvis falder eller forlader plejehjemmet og ikke kan finde hjem. Teknologien giver personalet mulighed for at reagere og forebygge situationer, som potentielt kan være farlige for den enkelte beboer.
Det betyder dog ikke, at teknologien løser alle problemer. Der er fortsat ældre, der kommer til skade og forlader plejehjemmet uden ledsager. Derfor er det afgørende, at teknologien bruges efter hensigten, og at kommunerne hele tiden tager stilling til, hvordan den hjælper og understøtter den enkelte borger bedst muligt. Det fortæller Stinne Aaløkke Ballegaard, der er chefanalytiker i VIVE. Hun har undersøgt brugen af velfærdsteknologi på landets plejehjem, og hvilke muligheder og faldgruber der er.
”Jo flere sensorer, der sættes op, jo flere alarmer skal personalet forholde sig til, og de skal tjene det rigtige formål. Borgernes behov kan også ændre sig løbende, så det skal personalet hele tiden være opmærksomme på,” siger Stinne Aaløkke Ballegaard.
Hun fortæller, at plejehjemmene ofte har en eller flere nøglepersoner, der har specialiseret sig særligt i at have ansvar for den teknologi, de bruger. Alligevel kan det være vanskeligt at følge med i udviklingen og løbende vurdere behovene hos den enkelte.
Manglende støtte på nationalt plan
Ligesom alle andre steder er der fart på den teknologiske udvikling, så også på ældreområdet er det nødvendigt hele tiden at følge med i ny teknologi, der kan bruges i arbejdet med at holde øje med og drage omsorg for beboere med demens på landets plejehjem. Teknologien bliver løbende bedre og mere avanceret. Ifølge Stinne Aaløkke Ballegaard er det ofte vanskeligt for kommunerne at vurdere mulighederne.
”Som det er i dag, kan kommunerne kun lade sig inspirere af hinanden, men der er ikke nogen hjælp at hente på nationalt plan, som de kan støtte sig til. En mulighed kunne være at oprette et nationalt center for velfærdsteknologi eller noget tilsvarende, der kan hjælpe kommunerne med at identificere relevante teknologier og tolke lovgivningen, når de beslutter, hvordan de vil anvende teknologien hos dem,” siger Stinne Aaløkke Ballegaard.
Hendes vurdering er, at det især kan være vanskeligt for små kommuner at få den nødvendige viden.
Denne artikel er en del af VIVE-Magasin nr. 3, 2024. Temaet er Ældrevelfærd.
Frikommuneforsøg
Syv kommuner fik i perioden 2017-2023 mulighed for at arbejde med velfærdsteknologi på deres plejehjem i forbindelse med frikommuneforsøg, hvor de kunne afprøve forskellige tiltag, der gik ud over almindelige regler og rammer. Der var eksempelvis forsøg med særlige døråbnere på dørene i afdelingen, som skulle gøre det vanskeligere for beboere med demens at forlade plejehjemmet.
Forskningsprojektet LIVSTEGN
Sammen med Aarhus Universitet og Aarhus Kommune har VIVE undersøgt etiske aspekter ved brug af overvågningsteknologi på plejehjem. Det har blandt andet resulteret i en guide til etisk og sikker brug af teknologierne.