Nyhed 13. AUG 2024

Ordblindeindsats har dokumenteret effekt

  • Børn, unge og familie
  • Dagtilbud, skole og uddannelse
Arkivfoto: Doolexia Aps

Et lodtrækningsforsøg af skoleindsatsen Doolexia, som er rettet mod elever med ordblindhed og andre læse- og stavevanskeligheder, viser, at indsatsen hjælper eleverne til at stave og læse bedre, og effekten holder ved et halvt år efter, Doolexia-forløbet er afsluttet.

Cirka hver femte 15-årige har så svagt et læse- og staveniveau, at de har svært ved at tilegne sig viden og løse praktiske problemer gennem læsning.

Blandt tilbud til at afhjælpe problemerne med ordblindhed og andre læse- og stavevanskeligheder er Doolexia-indsatsen, som VIVE har foretaget en effektmåling af. Den dokumenterer, at indsatsen har effekt og hjælper eleverne til at læse og stave bedre.

Færre fejl

”Vores lodtrækningsforsøg viser meget tydeligt, at eleverne efter indsatsen har færre fejl i stave- og læseprøver, når vi sammenligner med kontrolgruppen for samme periode,” fortæller seniorforsker Louise Beuchert, der har ledet evalueringen.

Sammenlignet med andre skolerettede læseindsatser er effekten stor på især stavning. Effekterne af indsatsen holder ved. Det ses ved en test efter et halvt år.

Graferne viser udviklingen i andel af rigtige svar i stavetest og læsetest for forsøgsgruppen og kontrolgruppen.

Virker bredt

Effektmålingen viser, at indsatsen gavner både piger og drenge samt de, der tidligere er testet ’røde’ og ’gule’ på den nationale ordblindetest. Læsevejlederne bekræfter dette i interviews, skolebesøg og spørgeskemaundersøgelser.

Læsevejlederne ser positivt på indsatsen

Læsevejlederne er generelt meget tilfredse med Doolexia-forløbet og udbyttet for deres elever. 8 ud af 10 læsevejledere vurderer, at Doolexia har gjort en positiv forskel for elevernes stavning og læsning. Læsevejlederne ser også andre positive udviklinger for deres elever; blandt andet er deres arbejdstempo forøget, og de tror mere på deres egne evner – ligesom en del af læsevejlederne også oplever, at elevernes trivsel er forbedret.

”Læsevejlederne vurderer generelt, at Doolexia-forløbet fungerer godt. Det er mere intensivt og tager længere tid end anden praksis på området. Men de svarer, at de med indsatsen kan hjælpe flere elever – de kan fx undervise flere elever fra forskellige klassetrin på samme hold,” fortæller Louise Beuchert.

Indsatsen er forholdsvis billig for skolerne

Omkostningerne ved indsatsen er opgjort til ca. 8.000 kr. pr. deltagende elev. Den pris inkluderer køb af Doolexia-program samt lærertimer til kursus for læsevejlederne, forberedelse, opstart og drift i 16 uger. Skolerne har gennemsnitligt brugt ca. 160 lærertimer på et Doolexia-forløb.

Evalueringen viser dog samtidigt, at implementering af et Doolexia-forløb kræver en del af læsevejlederne og af skolerne generelt, fordi det involverer mange elever fra forskellige klassetrin. Det er afgørende, at skolerne (herunder ledelsen) gør klar til, at læsevejlederne kan gennemføre forløbet på skolen.

”Vi ser positive resultater fra de skoler, der har fulgt ’Skolemodellen’, hvor den daglige træning er rammesat af skolen, fx om morgenen inden første time eller i løbet af skoledagen,” fortæller Louise Beuchert.

Fakta om Doolexia

  • Doolexia er afprøvet for elever på 4.-8. klassetrin, der er testet ’røde’ eller ’gule’ på den nationale ordblindetest
  • Doolexia består af en kombination af individuel træning i et adaptivt computerprogram, ’Doolexia’, samt ugentlige, fælles holdlektioner med skolens læsevejleder
  • Eleverne træner i gennemsnit 16 minutter pr. dag i computerprogrammet i de 16 uger, Doolexia-forløbet varer. Eleverne har i gennemsnit trænet over 30 timer i løbet af de 16 uger.

Fakta om evalueringen

Evalueringen bygger på lodtrækningsforsøg, implementeringsanalyse, omkostningsanalyse, interviews og skolebesøg.

  • For at evaluere effekten af Doolexia har VIVE gennemført et lodtrækningsforsøg med venteliste-design. Halvdelen af de deltagende skoler har afprøvet Doolexia i foråret 2023, mens den anden halvdel fungerer som kontrolgruppe. Det følgende skoleår fik skolerne på ventelisten det samme Doolexia-forløb.
  • Elevernes resultater er målt via stave- og læseprøver fra Hogrefe. Der er tre test-runder; før lodtrækning og forsøgsopstart, lige efter endt Doolexia-forløb og omkring 6 måneder efter endt Doolexia-forløb.
  • Der har deltaget 29 skoler og samlet set over 500 elever i evalueringen af Doolexia. I alt 434 elever deltog i lodtrækningsforsøget.
  • Lærernes vurdering af implementering, omkostninger og udbytte for eleverne er undersøgt via spørgeskemaundersøgelse, interviews og skolebesøg.
  • Det er landsforeningen Læs & Stav, som blandt andet har som formål at støtte tilvejebringelse af evidensbaseret viden om effekter af forskellige ordblindeindsatser, som hos VIVE har bestilt og - med støtte fra ATTA fonden - har finansieret en effektmåling af indsatsen Doolexia.