Indsats til forældre i en udsat position forebygger anbringelser
- Børn, unge og familie
- Socialområdet
- Sundhed Børn, unge og familie, Socialområdet, Sundhed
Faste hjemmebesøg af et team, der består af en familieterapeut og en sundhedsplejerske fra kommunen, som hjælper forældre, der selv kan have haft en opvækst præget af misbrug og omsorgssvigt, med at forstå deres barns behov og udvikling. Sådan lyder formlen i den målrettede indsats Minding the Baby, ti kommuner har prøvet kræfter med.
VIVE har med finansiering fra Den A.P. Møllerske Støttefond evalueret forløbet, der omfatter godt 250 kvinder, som er blevet fulgt fra deres graviditet og frem til, at barnet er fyldt to år.
”Vores evaluering af Minding the Baby viser, at der er 3-4 gange lavere risiko for anbringelser uden for hjemmet sammenlignet med familier, der ikke har modtaget samme hjælp og støtte,” siger Maiken Pontoppidan, seniorforsker i VIVE, og forklarer, at anbringelse er et indgribende tiltag for både barn og forældre og samtidig medfører store omkostninger for kommunen.
Bedre trivsel og udvikling i familierne
Flertallet af de gravide kvinder, der har modtaget Minding the Baby-indsatsen, har været udsat for en eller anden form for traume i barndommen. Konsekvensen er blandt andet, at mødrene har vanskeligere ved at skabe en tryg tilknytning til deres eget barn, hvilket kan resultere i fysiske og mentale problemer for barnet senere i livet.
”Med Minding the Baby-indsatsen er børnene i høj grad bedre til at kommunikere og samarbejde hensigtsmæssigt med voksne og jævnaldrende. Derudover har børnene lettere ved at udtrykke deres følelser og er bedre i stand til at etablere og vedligeholde relationer,” siger Maiken Pontoppidan.
Evalueringen viser desuden, at flere mødre kommer i uddannelse efter Minding the Baby-forløbet, om end deres helbred og relation til partneren er dårligere sammenlignet med kontrolgruppen.
Klinikerne ser stort udbytte af forløbet
Minding the Baby-forløbets særligt gode effekter på børnenes trivsel og udvikling er også det, klinkerne i kommunerne påpeger som et væsentligt udbytte af forløbet.
”Klinikerne pointerer, at de ønsker at fortsætte med indsatsen og fremhæver især det tværfaglige samarbejde og den længere tidsramme som afgørende parametre for det gode udbytte sammenlignet med deres sædvanlige indsatser,” siger Maiken Pontoppidan.
VIVE anbefaler til kommunernes videre arbejde med Minding the Baby-indsatsen og ved en eventuel udbredelse til resten af landet, at forløbet fortsat har en længde på minimum 27 måneder, at der er et øget fokus på fædre og parforholdet samt en fortsat individuelt tilrettelagt og helhedsorienteret tilgang.
Om Minding the Baby
VIVEs evaluering inkluderer i alt 256 gravide kvinder med en gennemsnitsalder på 27 år. 183 har deltaget i forløbet, mens 73 udgør kontrolgruppen. Mange af de gravide oplever symptomer på PTSD og har været udsat for traumatiske oplevelser i barndommen i form af følelsesmæssige og/eller seksuelle overgreb. Kvinderne har væsentlig kortere uddannelse og en lavere tilknytning til arbejdsmarkedet sammenlignet med deres jævnaldrende.
Målgruppen kan grundet deres egen vanskelige opvækst have svært ved at skabe en tryg tilknytning til deres eget barn. Det kan få alvorlige konsekvenser for barnet senere i livet i form af dårligt fysisk helbred, mentale problemer og udfordringer i forhold til uddannelse.
Forløbet starter i graviditeten og frem til at barnet fylder to år, hvor der på skift er besøg af en sundhedsplejerske og en familieterapeut. Målet er at fremme forældrenes mentaliseringsevne og styrke relationen mellem de vordende forældre og deres kommende barn.
MTB-forløbet er afprøvet og implementeret i Danmark af Metodecenteret. Den A.P. Møllerske Støttefond har finansieret afprøvning, implementering og evaluering.