Fremtidens ældreomsorg kalder på nye løsninger
- Sundhed
- Ældre Sundhed, Ældre
Danmark står ligesom mange andre lande i en situation, hvor demografien ændres. Der bliver flere ældre og færre i den erhvervsaktive alder. Det rammer ældreområdet dobbelt hårdt, fordi der både bliver flere plejekrævende ældre og færre til at tage sig af dem. Finansministeriet vurderer, at der vil mangle 15.000 social- og sundhedsmedarbejdere i år 2030. Det kalder på nye løsninger, der kan afhjælpe situationen.
Aldringen i befolkningen rammer ikke kun ældreområdet, men også sundhedsområdet, da mennesker med alderen både får stadig flere kroniske og akutte sygdomme. Det udfordrer sundhedsvæsenet, som igennem de sidste 20-30 år har arbejdet med at lægge opgaver ud i ”det nære og sammenhængende sundhedsvæsen”. Regeringens udspil til sundhedsreformen fortsætter ad samme spor og indebærer blandt andet en styrkelse af almen praksis og oprettelse af nye, regionale hjemmebehandlingsteams. Der lægges op til at flytte akutsygeplejen, de midlertidige pladser og den patientrettede forebyggelse fra kommunerne til regionerne. Men ældreområdet fastholdes i kommunerne trods indledende forslag fra Sundhedsstrukturkommissionen om at indføre et samlet kædeansvar for ældre- og sundhedsområdet.
Sygepleje er del af helheden
Parallelt med de kommende ændringer på sundhedsområdet lægges der med forslaget til ny ældrelov blandt andet op til at give borgerne frit valg mellem private og offentlige leverandører af helhedspleje samt til at styrke den lokale forankring af plejehjem. VIVE har på baggrund af eksisterende viden problematiseret, at sygepleje ikke er medtænkt som del af helhedsplejen, da mange af de ældre borgere i hjemmeplejen og på plejecentre har komplekse sygdomsmæssige problemstillinger, der kalder på en kompetent indsats på tværs af fagligheder og sektorer. Med regeringens udspil til sundhedsreformen blev det slået fast, at sygepleje skal integreres i helhedsplejen. Det giver mulighed for at sikre en bedre kvalitet og sammenhæng i indsatsen og skaber samtidig rammerne for at indfri den underliggende ambition i udspillet om afbureaukratisering.
Massiv kulturændring
Med forslaget til ældreloven skal medarbejderne have større faglig frihed til at finde de gode løsninger i dialogen med borgerne, og indsatsen til borgerne på ældreområdet skal være kendetegnet ved kontinuitet og tværfaglighed. VIVEs studier af faste, tværfaglige og selvstyrende teams har vist, at der kan være væsentlige fordele ved denne organiseringsform, men at det både kræver ny styring, ny ledelse og ny digitalisering. Der er tale om en massiv kulturændring, og der ligger sideløbende et stort og vigtigt arbejde i at finde nye og velegnede måder til at samarbejde med pårørende og civilsamfund og til at finde ud af at bruge velfærdsteknologi fornuftigt.
Samlet set står vi over for et spændende vinterhalvår, hvor rammerne for udvikling af ældreområdet fastlægges på nationalt niveau, samtidig med at udviklingen fortsætter i kommunerne. VIVE vil fortsat følge området og bidrage med viden om, hvad der virker godt og mindre godt i forhold til at sikre den nødvendige omstilling af ældreomsorgen i lyset af fremtidens udfordringer.
Denne analyse er en del af VIVE-magasin nr. 3, 2024. Temaet er Ældrevelfærd.