Fagprofessionelle bør have blik for, at ”det gode hjem” kan være mange ting
- Socialområdet Socialområdet
I løbet af et år rammes et sted mellem 15.000 og 16.000 danskere af hjemløshed i kortere eller længere perioder. Mange af disse borgere kæmper med komplekse udfordringer, og både fysisk eller psykisk sygdom kan gøre det svært for dem at fastholde en bolig. Derfor er det vigtigt, at de fagprofessionelle, der skal hjælpe borgerne i eget hjem, har forståelse for den komplekse situation.
Han understreger, at det derfor er vigtigt, at de fagprofessionelle omkring borgerne har en forståelse for, at der er forskellige måder at indrette og have et hjem på. Deres egne forestillinger om, hvad ”det gode hjem” indebærer, ligger muligvis langt fra borgernes syn på et hjem. For nogle borgere, der har levet mange år i hjemløshed, kan et alt for pænt og ryddeligt hjem nærmest få dem til at føle sig utilpas.
Vigtigt med variation i boligløsningerne
I en ny lovgivning på hjemløshedsområdet, som trådte i kraft i efteråret 2023, er der lagt op til, at kommunerne fremover skal arbejde mere målrettet med den såkaldte Housing First-tilgang. Tilgangen har vist sig effektfuld i forhold til at hjælpe borgere. Dette skyldes blandt andet, at bolig og socialstøtte er uløseligt forbundet. Derfor er det helt centralt for en vellykket indsats, at borgerens boligsituation stabiliseres tidligt i indsatsen.
”Netop fordi borgerne har meget forskellige tanker om, hvad det gode hjem er for netop dem, så er det vigtigt, at kommunerne har bredde og variation i boligløsningerne til borgerne, når de arbejder med Housing First-tilgangen,” siger Jakob Trane Ibsen.
Han nævner, at både praktisk og økonomisk hjælp til at købe møbler og indrette boligen også er helt afgørende, når borgerne skal hjælpes i egen bolig.
Undersøgelsen viser desuden, at fællesskaber uden for hjemmet kan være en væsentlig, men ofte vanskelig del af det at skabe sig et hjem – og det er essentielt, at fællesskaberne er nemt tilgængelige og rummelige, samt at det ikke koster for mange penge, besvær og transport at være med.
Fakta om undersøgelsen
Rapporten bygger både litteratur og praksiseksempler fra Danmark. Derudover har vi besøgt § 110-boformer i tre kommuner og deltaget i et vidensdelingsarrangement om arbejdsfællesskaber. Dertil kommer interviews med 4 forskere, 36 fagprofessionelle (ledere og frivillige) og 5 borgere, der tidligere har levet i hjemløshed.
Undersøgelsen er udarbejdet for Det Nationale Partnerskab mod Hjemløshed, der består af en bred vifte af aktører på hjemløshedsområdet. Partnerskabet er nedsat til at følge omlægningen af indsatsen på hjemløshedsområdet ud fra Housing First-tilgangen.