ABC-gruppeforløb styrker mental sundhed
- Socialområdet Socialområdet
Flere borgere end tidligere har psykiske vanskeligheder, og kommunerne efterspørger metoder, der kan hjælpe borgerne til en bedre mental sundhed. Seks kommuner har derfor afprøvet ’ABC-gruppeforløbet – sammen om at styrke mental sundhed’. Det er en recovery-orienteret indsats, som tager udgangspunkt i at fremme mental sundhed gennem bevægelse, fællesskab og meningsfulde aktiviteter.
VIVE evaluerer indsatsen for Social- og Boligstyrelsen, der ønsker at afprøve ABC-gruppeforløbet, og de foreløbige resultater tegner positivt.
”Resultaterne peger på en statistisk signifikant forbedring i deltagernes mentale sundhed fra før til efter forløbet. Deltagerne oplever især, at de deltager i flere meningsfulde fællesskaber hen over forløbet, og nogle deltagerne fortsætter med at opsøge fællesskaber efter forløbet,” siger Christoffer Scavenius, chefanalytiker i VIVE, der står bag evalueringen.
Facilitatorerne af gruppeforløbene nævner i midtvejsevalueringen, at aktiviteterne og mødet med klubber og foreninger i lokalsamfundet er et af de allervigtigste elementer i ABC-gruppeforløbet.
Flere kvinder deltager i ABC-gruppeforløbet
Næsten dobbelt så mange kvinder som mænd har deltaget i ABC-gruppeforløbet, selvom intet tyder på, at forløbet skulle være bedre egnet til kvinder end til mænd.
”Det er værd at se nærmere på, hvorfor det er nemmere at rekruttere kvinder til forløbet. Det kan for eksempel skyldes en skæv fordeling af socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 82a og § 85, som giver adgang til forløbet. Men det kan også bunde i, at kvinder generelt er mere tilbøjelige til at opsøge sundhedsfremmende hjælp,” vurderer Christoffer Scavenius.
Han understreger, at det ikke er noget, som midtvejsevalueringen kan give et svar på. Men fra anden forskning ved man, at aktiviteter med elementer af handling, praktisk viden og risiko kan appellere til mænd, hvorfor ABC-forløbet måske kan appellere mere til mænd, hvis aktiviteterne drejes i denne retning.
Den endelige evaluering af projektet og flere konkrete anbefalinger forventes at udkomme i december 2025.
Om undersøgelsen
ABC står får ’Act’ (gør noget aktivt), ’Belong’ (gør noget sammen) og ’Commit’ (gør noget meningsfuldt).
Evalueringen af ABC-gruppeforløbet bygger på regelmæssige spørgeskemabesvarelser om deltagernes mentale sundhed. Deltagernes besvarelser er suppleret med interviews med gruppefacilitatorer, projektledere og administrative medarbejdere. Data bygger således på:
- 6 kommuners afprøvning af forløbet
- 029 spørgeskemabesvarelser om 5 aspekter af mental sundhed fra 235 deltagere
- 12 interviews med gruppefacilitatorer, projektledere og administrative medarbejdere.