Nyhed 5. SEP 2024

5.989 personer befandt sig i hjemløshed i uge 6

  • Socialområdet
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE
Hovedparten af borgere i hjemløshed holder til i de store og mellemstore byer.

Ved den landsdækkende kortlægning af hjemløshed i uge 6, 2024, blev der registreret 5.989 personer i hjemløshed. Det er en stigning på 200 personer siden den forrige kortlægning i 2022. Stigningen er størst blandt de 30-39-årige, mens antallet af unge under 30 år i hjemløshed er uændret.

VIVE har siden 2007 gennemført kortlægninger af hjemløshed i uge 6 hvert andet år. Resultaterne fra dette års kortlægning viser, at antallet af hjemløse er steget med 200 personer siden den forrige kortlægning i 2022. Det fald, der blev registreret i hjemløsheden ved kortlægningen i 2022, er således afløst af en lille stigning.

”Stigningen i det registrerede antal personer kan blandt andet hænge sammen med, at kortlægningen er foretaget, kort efter omfattende lovændringer er trådt i kraft på området. Lovændringerne har afstedkommet et øget fokus på hjemløshed i kommunerne, hvilket kan have ført til et større kendskab til personer i hjemløshed i kommunerne,” vurderer Lars Benjaminsen, seniorforsker i VIVE.

Ved den forrige kortlægning i februar 2022 var der endvidere stadig covid-restriktioner på flere af tilbuddene for borgere i hjemløshed, hvor der særligt var et dyk i antallet af borgere i hjemløshed, der havde overnattet på natvarmestuerne. Dette antal var dog ved den seneste kortlægning tilbage på samme niveau som før covid-19-pandemien.

Lars Benjaminsen understreger, at der samtidig også er andre faktorer, der spiller ind på udviklingen i hjemløsheden.

Flere i 30’erne lever i hjemløshed

Stigningen i hjemløshed er størst blandt de 30-39-årige, hvor der ved kortlægningen i 2024 er registreret 1.479 personer, mens antallet var 1.300 ved kortlægningen i 2022.

Der er grund til at være ekstra opmærksom på, om velfærdssystemet har tilstrækkeligt fokus på dem over 30 år.
Lars Benjaminsen, seniorforsker

”Der er grund til at være ekstra opmærksom på, om velfærdssystemet har tilstrækkeligt fokus på dem over 30 år. De seneste år har mange indsatser været rettet mod de helt unge. Nu er det måske tid til at rette blikket mod de lidt ældre årgange,” siger Lars Benjaminsen.

Der ses også en stigning i antallet af ældre på 60 år og derover, hvorimod antallet af unge under 30 år, der lever i hjemløshed, er nogenlunde det samme som ved kortlægningen i 2022.

Stigning i hovedstadsområdet

Hovedparten af borgere i hjemløshed holder til i de store og mellemstore byer. Der er registreret 2.776 borgere i hjemløshed i hovedstadsområdet under ét (København, Frederiksberg og Københavns omegn). Det er en stigning på 157 personer sammenlignet med 2022, hvor det tilsvarende antal var 2.619 personer.

”I den sammenhæng er der grund til opmærksomhed på, at den vanskelige boligsituation med en mangel på billige boliger kan være med til at fastholde og forstærke omfanget af hjemløsheden i hovedstadsområdet,” siger Lars Benjaminsen.

Forholdsvis få skrevet op til bolig

Hver tredje borger i hjemløshed er skrevet op til en bolig, hvilket er uændret siden forrige kortlægning. De fleste er skrevet op til egen bolig, mens en mindre andel er skrevet op til et botilbud.

”Set i lyset af, at en boligløsning kombineret med specialiseret social støtte udgør hovedelementerne i en indsats ud fra Housing First-tilgangen, der er det bærende princip i hjemløshedsindsatsen i Danmark, så er det en forholdsvis lav andel, der er skrevet op til en bolig,” vurderer Lars Benjaminsen.

Han pointerer, at det fremhæver nødvendigheden af, at vi som samfund sætter fokus på strukturelle og systemmæssige barrierer, som for eksempel behovet for billige boliger samt udbredelsen af de specialiserede støttemetoder, som er centrale elementer for, at mennesker kan komme ud af hjemløshed.