Hver fjerde ung med handicap er hverken i job eller uddannelse
- Arbejdsmarked Arbejdsmarked
40.000 unge med handicap er hverken i arbejde eller i gang med en uddannelse. De befinder sig med andre ord i NEET-gruppen, som den også kaldes.
Færre end hver tiende ung uden et handicap er i NEET-gruppen. Men er du ung med handicap, er risikoen tre gange højere. Hver fjerde unge med handicap er således i NEET-gruppen. Og er dit handicap af psykisk eller kognitiv karakter, så er risikoen endnu større. Her gælder det nemlig hver tredje.
Det viser en ny undersøgelse, som VIVE har foretaget for STAR, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, af beskæftigelsen blandt mennesker med handicap i 2022.
Næsten 100.000 unge 16-29-årige er i NEET-gruppen. 42 procent af dem er unge med handicap.
Det er alarmerende tal, især når det gælder de unge med psykiske eller kognitive handicap, mener Mona Larsen, seniorforsker i VIVE.
”Når man er i NEET-gruppen som ung, så har man øget risiko for at stå uden for arbejdsmarkedet som voksen og dermed stå uden muligheden for at forsørge sig selv. Og udfordringen ser ud til at være størst for de unge med handicap, fordi de synes at være længere fra arbejdsmarkedet end de unge i gruppen uden handicap,” siger hun.
Undersøgelsen viser nemlig, at næsten halvdelen af de unge uden handicap i NEET-gruppen aktivt søger job og mener, de kan begynde i et inden for to uger. Det samme gælder kun cirka hver ottende med handicap.
Antallet af unge med handicap er steget markant
Undersøgelsen er den fjerde af sin slags, og den viser en markant stigning siden 2014 i antallet af unge, der selv svarer, at de har et handicap. Stigningen dækker især over, at flere unge oplever at have psykiske eller kognitive handicap.
Selvom forskellen i beskæftigelse blandt mennesker med og uden et handicap generelt set er skrumpet fra 35 til 26 procentpoint de seneste ti år, så er der behov for ekstra opmærksomhed på de unge med handicap, når NEET-gruppen er til debat.
”Der er behov for at støtte flere af disse unge til at gennemføre en uddannelse og få et job, så de får mulighed for at forsørge sig selv. Ikke mindst for de unges egen skyld, men også af hensyn til samfundet,” siger Mona Larsen.
I alt 340.000 16-64-årige med handicap står ifølge undersøgelsen uden for arbejdsmarkedet. Ud over arbejdsmarkedsstatus blandt mennesker med handicap analyserer undersøgelsen blandt andet beskæftigelsespotentiale, kvalifikationer og barrierer for ansættelse for mennesker med handicap.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen bygger primært på en spørgeskemaundersøgelse gennemført i 2022 blandt cirka 10.000 respondenter, der indgår i Arbejdskraftundersøgelsen. Data er koblet med tilsvarende data for udvalgte år mellem 2008 og 2021.