Flere ældre skal deles om færre plejeboliger
- Ældre Ældre
Den befolkningsmæssige udvikling taler sit tydelige sprog: Der bliver flere ældre danskere, og behovet for plejeboliger forventes også at stige.
En kortlægning, som VIVE har foretaget for Social-, Bolig og Ældreministeriet af plejeboliger i Danmark, viser imidlertid, at antallet af permanente plejeboliger på landsplan er faldet med to procent fra cirka 45.000 til 44.000 i perioden fra 2010 til 2021.
Udviklingen bliver endnu tydeligere, når man opgør antal plejeboliger pr. 1.000 borgere på 80 år eller over. Her er tallet faldet fra 196 boliger i 2010 til 150 boliger i 2021. Det svarer til et fald på 23 procent.
”Når vi ved, at vi får flere og flere ældre i de kommende årtier, så forventer vi også, at flere vil få behov for en plejebolig. Set i det lys går udviklingen den forkerte vej,” siger forsker Heidi Hesselberg Lauritzen.
Hun tilføjer dog, at hjemmehjælp, herunder rehabilitering, i stigende grad er blevet et alternativ til plejehjem, så de ældre i højere grad kan blive boende i eget hjem eller i deres ældrebolig.
Store geografiske forskelle
Det er dog store geografiske forskelle på, hvordan udviklingen ser ud rundt i landet.
Især landkommunerne har oplevet en nedgang i antallet af plejeboliger. Her er faldet på fem procent.
I hovedstadskommunernes ses et fald på knap tre procent, mens antallet af plejeboliger i perioden har ligget nogenlunde stabilt i storbykommuner, provinskommuner og oplandskommuner.
Flere demensvenlige boliger
Demens er en hyppig årsag til, at ældre flytter på plejehjem, og omkring tre ud af fire plejehjemsbeboere vurderes at lide af en demenssygdom. VIVEs kortlægning viser, at antallet af demensmærkede plejeboliger steg med 14 procent fra knap 5.600 i 2010 til 6.400 i 2019. Alligevel udgør de blot 15 procent af alle plejeboliger.
I samme periode er forekomsten af demens steget, og den ventes at stige yderligere i fremtiden. Opgjort pr. 1.000 borgere med demens ses på landsplan et fald i antallet af demensmærkede boliger fra 175 boliger i 2010 til 161 boliger i 2019.
”Det er altså ikke bare vigtigt at have øje for de geografiske forskelle, når der skal planlægges nye plejehjem og plejeboliger i fremtiden. Det er også vigtigt at have fokus på, at indretningen af dem svarer til de ældres behov,” siger Heidi Hesselberg Lauritzen.
Om undersøgelsen
Ud over udviklingen i antal plejeboliger og plejehjem ser kortlægningen også på ledelse og demensvenlighed i indretningen på plejehjem. Kortlægningen bygger på data fra Statistikbanken, samt registerdata fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen samt på en spørgeskemaundersøgelse blandt plejehjem i 10 udvalgte kommuner. Kortlægningen er foretaget af VIVE for Social-, Bolig og Ældreministeriet.