Nyhed 15. MAR 2024

Hvis du er midlertidigt ansat i længere tid, kan det gå ud over dit psykiske helbred

  • Arbejdsmarked
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE
Kvinder, som er ansat i midlertidige stillinger over længere tid, har større risiko for angst og depression.

En midlertidig ansættelse kan være en vej ind på arbejdsmarkedet. Men hvis du er midlertidigt ansat over længere tid, selvom du gerne vil have et fast job, kan det gå ud over helbredet.

Omkring 10 procent af de danske arbejdstagere er ansat i midlertidige stillinger. En midlertidig stilling kan være en vej ind på arbejdsmarkedet for mennesker, der ønsker fleksibilitet eller har svært ved at finde et fast arbejde.

Men hvis du er midlertidigt ansat i længere tid, selvom du gerne vil have et fast job, kan det øge risikoen for stress og angst. Det konkluderer forskere fra VIVE i en ny undersøgelse.

”Midlertidigt arbejde kan være en vej ind på arbejdsmarkedet og er ikke nødvendigvis skadeligt på kort sigt. Men arbejdsmarkedets parter kan med fordel arbejde på, at danskere, der ønsker et fast job, ikke er fanget i midlertidige stillinger over længere tid,” siger Stefan Bastholm Andrade, der er seniorforsker i VIVE.

Kvinder tager mere medicin mod angst eller depression

Stefan Bastholm Andrade har gennemført undersøgelsen sammen med Karsten Albæk, der ligeledes er seniorforsker i VIVE. Undersøgelsen er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

”Midlertidigt arbejde kan være en vej ind på arbejdsmarkedet og er ikke nødvendigvis skadeligt på kort sigt. Men arbejdsmarkedets parter kan med fordel arbejde på, at danskere, der ønsker et fast job, ikke er fanget i midlertidige stillinger over længere tid."
Stefan Bastholm Andrade, seniorforsker, VIVE

Nogle danskere vælger frivilligt at arbejde midlertidigt, for eksempel fordi de ønsker et fleksibelt arbejdsliv. Andre ønsker at få et fast job, men er ikke lykkedes med at finde et.

Når kvinder, som ønsker et fast job, har været ansat i midlertidige stillinger i mere end halvandet år, har de 13 procentpoint større risiko for at tage receptpligtig medicin mod angst eller stress. For mændene er der ikke samme sammenhæng.

”Der er brug for mere forskning for at undersøge, hvorfor mænd og kvinder tilsyneladende reagerer forskelligt på ufrivilligt midlertidigt arbejde,” siger Stefan Bastholm Andrade.

Antallet af midlertidige stillinger er steget i hele den vestlige verden siden 1970’erne. De seneste 20 år har antallet af midlertidigt ansatte dog været stabilt i Danmark.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på mere end 75.000 danskeres besvarelser på en spørgeskemaundersøgelse om deres beskæftigelsessituation, som er kombineret med registerdata om brug af receptpligtig medicin.