Nyhed 16. APR 2024

Millionstøtte fra Det Europæiske Forskningsråd sætter VIVEs forskning i social ulighed, marginalisering og fængsling i globalt perspektiv

  • Socialområdet
Arkivfoto: Mathilde Bech
Det femårige forskningsprojekt har navnet “CONFINED: Unpacking confined lives – Generating a global research agenda on the intersection of urban marginality, displacement, and incarceration.”

De næste fem år vil et nyt forskningsprojekt med fokus på global ulighed undersøge de situationer, som mennesker står i, når de bliver fængslet, udelukket og fordrevet, samt hvordan det påvirker deres familier. EU har støttet projektet med næsten 19 millioner danske kroner, og VIVE skal samarbejde med både danske og internationale forskere.

Forskningsprojektet CONFINED fokuserer på forskellige former for indespærring og udelukkelse, der alle er med til at begrænse menneskers frihed, for eksempel fængsling, marginalisering og fordrivelse.

VIVEs seniorforsker Mette-Louise E. Johansen er en del af projektet, hvor hun blandt andet kan trække på sin forskning i palæstinensiske flygtningefamiliers oplevelser af marginalisering, fængsling og kriminalitetsbekæmpelse i Danmark, samt de danske myndigheders og politis arbejde med familierne.

”For at undersøge, hvordan ’indespærring’ er en gennemgribende del af disse menneskers liv, må vi forstå, at de er bundet op i lokale og transnationale familienetværk, der deler historien om et belejret Palæstina og fordrivelse til lukkede lejre i Libanon og marginaliserede ghettoer i Europa, hvor kriminalitet og fængsling er en del af hverdagslivet,” siger Mette-Louise E. Johansen.

Hun tilføjer, at projektet vil sætte den danske velfærdsforskning om migrantfamilier ind i et større perspektiv, der kan bidrage med ny viden om den globale uligheds konsekvenser for lokale hverdagsliv. 

Brug for ”globalt sprog”

Et af målene med projektet er at etablere et ”globalt sprog” for indespærring og udelukkelse for bedre at kunne forstå og agere mod social ulighed og uretfærdighed. Projektet koncentrerer sig om forbindelser mellem Storbritannien og Sierra Leone, arbejdsrelationer mellem Malawi og Sydafrika, fordrivelse fra Myanmar til Thailand samt palæstinensere i lukkede områder, lejre og fængsler i både Mellemøsten og Danmark.

”Uligheden både driver og er drevet af indespærring og udelukkelse. Når uligheden og håbløsheden stiger på grund af krig, fattigdom eller klimaforandringer, søger folk nye steder hen, og hvis man ikke finder nye måder at håndtere det på, vil man ende med at gribe til mere vold og indespærring. Vi vil skulle stille flere og flere soldater op på højere og højere mure,” siger Steffen Bo Jensen, professor på Aalborg Universitet, der leder projektet.

Aalborg Universitet gennemfører projektet i samarbejde med VIVE, DIGNITY, Griffith University og Vrije Universiteit samt med internationale forskere og samarbejdspartnere i Libanon, Thailand og Sydafrika.

FAKTA

Det femårige projekt har navnet “CONFINED: Unpacking confined lives – Generating a global research agenda on the intersection of urban marginality, displacement, and incarceration.”

CONFINED ledes af professor Steffen Bo Jensen fra Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet i København og består af forskere fra Danmark (Aalborg Universitet, VIVE og DIGNITY), Australien og Holland samt samarbejdspartnere i Libanon, Thailand og Sydafrika.

Det Europæiske Forskningsråd ERC har bevilget 2,5 millioner euro (cirka 18,6 millioner kroner) i et ERC Advanced Grant, som er ERC’s grundforsknings- og excellence-bevilling. Årets samlede bevillingspulje på næsten 652 millioner euro er en del af EU’s Horizon Europe-program.